Teken van leven XClI: “En blust men hier het vuur…”

 

Mevrouwen, mijne heren, Vlaamse vrienden,

Sta me toe, simpele duif die ik ben, dit “teken” te beginnen met een dubbele veroordeling:

ik veroordeel de brandstichting in Franstalige scholen, branden die naar men aanneemt (zelfs bij de VRT, en dat wil al wat zeggen!) aangestoken werden door volgelingen van de profeet en dit naar aanleiding van de uitbreiding en het verplichten van de lessen “(inter-, mutti-, bi-, homo-) seksuele opvoeding”.

Ik veroordeel minstens even sterk het zwijgen van onze eigen “conservatieven”, waardoor het lijkt of enkel nog een import-religie zich verzet tegen de, en ik weeg mijn woorden, “ontmenselijking van de menselijkheid”.

’t Is waar dat de zeden en gewoonten van onze jeugdjaren niet meer van deze tijd zijn en ik ben de laatste om dat te betreuren. Er was en is terecht gestreden voor gelijkwaardigheid op alle vlakken tussen de geslachten.

Maar als we zien tot wat een voorzitter van een Christendemocratische partij zich vandaag leent, hoe men ons voortdurend lastigvalt met “inclusie” van wat we vroeger de dorpsgek noemden, dan begrijp ik dat de volgelingen van de profeet ongerust zijn. En ik ben dat ook, niet voor mezelf maar voor mijn kleinkinderen.

De “ontmenselijking van de menselijkheid”… dat een simpele duif als ik zich daar in de herfst van z’n leven nog zorgen over moet maken… maar ik kan niet anders.

En terwijl de grenzen aan ’t fatsoen gesloopt worden, staan de fysieke grenzen van Europa nog steeds open. Die asielzoekers gaat men nu ook opvangen in de Hoge Rielen, een jeugdterrein aan de Molenstraat 62 te Kasterlee.

Vlaams Belang organiseert daar maandagavond om 19 uur een manifestatie.

 

Gelukkig is er de menselijke ontmoeting, de hoofdreden van onze activiteiten.

Zoals onze wandeling van nu dinsdag 19 september in Hoboken.

Uur en plaats zijn bekend: 14.00 uur aan de O L V Geboortekerk op de Kioskplaats.

Iedereen welkom, en voor de zon zorgen we zelf.

 

Een paraplu hebben we niet nodig als Marianne Van den Lemmer op vrijdag 29 september in het salon van het VB-secretariaat (Amerikalei 98, Antwerpen) haar lezing geeft over een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt: de inzet van dieren in de beginjaren van de ruimtevaart. Zeker is dat u na deze “Amerikalezing” diep onder de indruk zal zijn van de kennis en anekdoten van Marianne maar ook van wat ze die middag aan voorwerpen zal tonen. Aanvang om 14.00 uur.

 

Enkele dagen later, dinsdag 3 oktober, een wat apart “museumbezoek”: eentje in openlucht. In ’t hart van de stad met vertrek om 14.00 uur op de Handschoenmarkt.

In ’t kader van “125 jaar Vlaams Conservatorium” gaan we her en der luisteren naar verhalen, en dat luisteren doen we via onze “slimme telefoon”. Mensen met zo ’n toestel (mét QR-scanner, gratis te downloaden) zullen we vragen om anderen te laten meeluisteren, zeker als we geen uitgeschreven tekst kunnen aanbieden.

 

Over “NOS-talgie 2: de erfenis van Karel Dillen” hebben we al geschreven.

Voor mensen, - en dat zijn er toch wel wat – die Karel nooit hebben horen spreken en niet de beginjaren van het Vlaams Blok/Vlaams Belang hebben meegemaakt is deze namiddag een absolute aanrader. Voor hen die er toen wel bij waren is het ongetwijfeld een opfrisser van eigen herinneringen.

Op vrijdag 13 oktober ontmoeten we elkaar in het ADVN, Lange Leemstraat 26 te Antwerpen: om 13.00 uur voor een rondleiding door dit archief, om 14.00 uur zal Marijke Dillen, dochter van…, de filmnamiddag inleiden.

Inschrijven kan enkel door storting van € 8 p.p. op rekening BE66 9734 2502 5843 van Seniorenforum Antwerpen m. v. v. Nostalgie.

Voor de rondleiding graag een seintje aan seniorenforumantwerpen@telenet.be.

 

Omdat wandelen gezond is, nog een natuurwandeling in oktober.

Op dinsdag 17 oktober verzamelen we om 14.00 uur aan de Lunchgarden van “de Carrefour van Schoten” (aan terminus tram 2 & 3) voor een wandeling “rond en om” het Fort van Merksem.

Een wat rare plaats van ontmoeting, maar dat heeft te maken met het gebrek aan sanitair in ’t Fort.

Viervoeters zijn hier uiteraard welkom, tweevoeters ook.

 

Veertig bezochten het al, nog veertig kunnen het bezoeken: het HAVENHUIS.

Op zaterdag 21 oktober worden we daar verwacht om 14.00 uur. Twee gidsen gaan ons rondleiden. Een samenwerking met het Hertogfonds, welke ook onze partner is voor NOS-talgie en onze Ameriakalezingen.

Inschrijven kan enkel door storting van € 8 p.p. op rekening BE66 9734 2502 5843 van Seniorenforum Antwerpen m. v. v. Havenhuis.

 

Aansluitend, en dat voor iedereen en alleman, hebben we een afspraak in taverne ’t Kerkschip, Houtdok 25, op wandelafstand van het Havenhuis.

“KOMEN ETEN” met dit keuzemenu:

Wiltoofsoep

 

1 )Boeuf bourguignon  met aardappelgratin, of

2 )Pescado del dia (aardappelmousseline,visfilet,zeekraal, hollandaise saus )

 

Wentelteefje met kaneelijs

 

Koffie

voor de prijs van € 35, dranken niet inbegrepen. We gaan om 17.00 u. aan tafel.

Inschrijven kan door storting van €  35 p.p. + vermelding “Komen eten”, menu 1 of 2 en uw naam op rekening Seniorenforum Antwerpen: BE66 9734 2502 5843.

 

Oktober sluiten we af met een bijzondere “Amerikalezing”.

“De God van het Oosten, een inleiding in de mystiek van de Syrische kerk.”

In tijden dat scholen in brand worden gestoken en dat anderen verkiezen te zwijgen is het goed dat iemand als E H Robert Matheus een woord van hoop en oud geloof komt brengen. Wellicht ook van debat, maar dat mag want ook dat is ontmoeting.

Afspraak op vrijdag 27 oktober om 14.00 uur in ons salon, VB-secretariaat, Amerikalei 98 te Antwerpen.


Busje komt zo: Kerstreis 2023

Seniorenforum regio Antwerpen en Vlaams Seniorenforum Kempen-Grobbendonk slaan de handen in elkaar en organiseren een bezoek aan het Europees parlement in Straatsburg op 11, 12 en 13 december 2023.

We verblijven 2 nachten in het Zwarte Woud in Gengenbach, aan het begin van het Kinzigdal.

Het hotel, Pfeffermühle, heeft voor onze groep 20 kamers voorzien. 17 tweepersoonskamers en drie 1 persoonskamers.

De twee één bed kamers voor de buschauffeur en reisleidster,  zijn hierin niet meegerekend. Er kunnen dus slechts  37 gegadigden mee.

Het hotel bevindt zich op een paar minuutjes wandelen van het historische centrum waar er elk jaar een mooie kerstmarkt wordt georganiseerd.

Prijs van de reis is € 160 voor een verblijf in een 2-persoonskamer en € 200 voor een 1-persoonskamer.

Het ontbijt en het avondmaal worden genuttigd in restaurant Pfeffermühle in het historische centrum.

In de prijs is inbegrepen: verblijf van 2 nachten in half pension, de geplande uitstappen, bezoek aan een wijnboer, bezoek aan het Europees parlement

en natuurlijk het busvervoer.

 

We voorzien drie opstapplaatsen:

06u30:  Grote Carrefour Schoten, achterkant Pizzahut.

07u00:  Rond punt Wommelgem, kant groentekraam.

07u20:  P&R Grobbendonk (aan de op-, afrit van de autostrade – Herentalsesteenweg)

Het volledige programma ontvang je in oktober.

 

Vanaf heden kun je inschrijven.

Je inschrijving is geldig na betaling van het volledige bedrag op de rekening van VSF Kempen-Grobbendonk: BE11 9795 2736 4248 met vermelding Europees parlement.

Gelieve dus niet te betalen via een rekening van het Seniorenforum regio Antwerpen.

Indien er meer dan 37 inschrijvingen zijn is de chronologische volgorde van betaling bepalend voor wie mee kan gaan.

Bij inschrijving is het vanwege het Europees parlement verplicht om ons de volgende gegevens te bezorgen:

  1. Naam, voornaam zoals vermeld op je ID kaart
  2. Adres (ook zoals vermeld op je ID kaart). Het moet een privé adres zijn , dus geen zakelijk.
  3. Geboortedatum
  4. Indien we niet tijdig over deze gegevens beschikken kun je uiteraard ook niet mee.

Het is ook handig indien we beschikken over je GSM-nummer en je E-mail adres. Ook het vermelden van de gekozen opstapplaats is belangrijk.

Deze gegevens moeten doorgegeven worden aan: vsf.kempen.grobbendonk@gmail.com

 

Vlaamse vrienden, mevrouwen, mijne heren,

Een mooie agenda, volgens anderen een drukke kalender.

Wat telt is te weten dat u welkom bent, iedereen, altijd en overal. Wel graag een seintje: u kent ons adres.

Tot ziens!

 

Mieke, Yvonne, Marianne, Lutgard, Patt, Lutje en Dirk